Jak vyzrát na dvě pasti učení a posunout se na cestě k mistrovství

Chcete dostávat tipy a triky profesionálů?

Jednou měsíčně Vám zašleme souhrn nejnovějších vychytávek a tipů na akce.

Ochrana osobních údajů

Vzpomeňte si, když jste se naposledy něco většího chtěli naučit. Co jste k tomu tehdy potřebovali? A jak v naší roli efektivně pomáhat lidem rozvíjet se na cestě k mistrovství v dané oblasti?

První příběh: Level 10 Pizza

Na Silvestra jsem stál poprvé před pecí na neapolskou pizzu a zhruba 36 hodin předtím jsem sjížděl youtube videa s recepty a objednával mouku dvounulku, italské droždí a rajčata San Marzano. Miluju Itálii, mám tam část rodiny a od časné dospělosti jsem se toužil naučit skvělou level 10 pizzu, takříkajíc od začátku do konce. Abych toho dosáhnul, potřeboval jsem najít pozitivní vzory a správné pizzařské postupy, chuť a odvahu vyzkoušet něco nového, vědomou praxi a vytrvalost.

Vzory jsem díky youtube našel, důkladně jsem nastudoval a porovnal jejich postupy a pořádně si všechno rozmyslel a připravil. A pak jsem se do toho pustil. Znáte to – všechno od vážení po přípravu rajčatového suga až po umění, jak dostat těsto na lopatu a do pece rozpálené na 450 stupňů.

První Margheritu jsem za dvě minuty vyndaval naprosto spálenou. Spálil jsem si i ruku, jak jsem se jí snažil vytáhnout improvizovanou lopatou z tvrdého kartonu. Nicméně celá rodina stála za oknem a povzbuzovala mě k dalšímu pokusu. Druhá pizza už se tolik nezkroutila, ale z jedné strany byla po vyjmutí taky na uhlíky. Ještě to bylo nepoživatelné. A pak to šlo zase o trochu líp. Těsto bylo výborné, ale celkový umělecký dojem nejlépe na trojku. No a to je moment, ve kterém spousta lidí odchází z výborného tréninku. Nadšení, odhodlaní, mají za sebou několik prvních pokusů, kdy se fakt snažili a dostávali hodně podpory od všech okolo. Blíží se první z pastí učení = že v tom, co jsem si s podporou na tréninku vyzkoušel, dál prostě nebudu pokračovat, takže nikdy nedosáhnu výrazného zlepšení a mistrovství. Mám certifikát, ale nedělám to. Zachoval jsem se asertivně, ale reálně si o zvýšení platu nikdy neřeknu :)

Druhý příběh: Ledňáčci

Jeden náš klient spoluvlastní síť tělocvičen pro ženy. Dlouhou dobu řešil, jak pomoci tzv. ledňáčkům. Je to relativně velká skupina cvičenců, kteří s velkou chutí a energií začnou na sobě pracovat, koupí si v lednu roční předplatné, ale po pár týdnech přestávají chodit. Někteří přestávají postupně, jiní náhle při nějaké změně v životním rytmu, pracovního harmonogramu nebo počasí. Z komerčního hlediska se to může vyplácet, pokud máte každý rok hodně nových ledňáčků, kteří pak nevyužívají kapacity, přestože zaplatili. Jenže majitelům nešlo jen o výdělek, ale o to, aby smysluplně pomáhali lidem změnit své životní návyky. Měli na to nastavený business model. A konec konců, pokud se ledňáčkům povede změnit životní styl, budou nejlepší reklamou pro další cvičence. A blížíme se k druhé pasti učení, kdy učící se narazí v životě na vnitřní či vnější překážky a chybí mechanismy, jak ho zpět získat do hry.

Se syndromem první průměrné pizzy a se syndromem ledňáčků se snažíme při rozvoji lidí bojovat různým způsobem. Obvykle při našich trénincích využíváme kombinaci metod jako jsou buddy týmy, osobní dopisy zaslané sobě samému, peer skupinky probírající pravidelně pokroky, různé formy koučování při práci, projekty a aplikační workshopy, úvahy a ted-talky nebo třeba 30 minutové minikonzultace s trenérem přes Teams.

Máme velkou radost, že jako první v ČR od roku 2021 jsme našim účastníkům a partnerům zpřístupnili aplikaci Code of Talent, která umožňuje hravou formou „protáhnout“ trénink na 4-6 týdnů individuálních a týmových výzev důležitých pro tvorbu návyků. Tentokrát třeba s úkolem přichystat pro rodinu Quattro Formaggi a poslat fotku rodiny s bodovým hodnocením, jako při krasobruslení. Navíc nám platforma CoT pomáhá udržet lidi navzájem smysluplně v kontaktu a získat tolik potřebnou podporu. Třeba jiného ledňáčka, který vám tentokrát nakope zadek, když se chcete vyhnout cvičení, abyste mu to mohli příští týden oplatit – a nevzdat to. Požádejte svého crafťáka o demo.

Autor článku: Petr Moravec - partner, head trenér, konzultant

Kontaktujte nás

Rádi Vám budeme užiteční. Napište nám, s čím Vám můžeme pomoci. Ozveme se Vám zpět. Děkujeme.

E  hello@humancraft.cz
T  +420 777 023 503